Pećinski čovek iz Pirota: Panta živi u pećini sedam godina (VIDEO)

"Prvi put kad sam ušao ovde, znao sam da ću tu ostati do kraja života" - ovako je za "Kurir" počeo priču 63-godišnji Piroćanac Panta Petrović, koji u 21. veku živi, verovali ili ne, u pećini.

"Živim u pećini više od sedam godina i ne bih je menjao ni za tri vile. Družim se sa zmijama, ježevima, kučićima i mačkama... i ništa mi više ne treba. Radio sam u inostranstvu pre mnogo godina, a onda sam se vratio u moj Pirot i pobegao od ljudi. Kad me neko pita čime se bavim, ja im kažem da sam bata sa 300 zanata", priča Panta.

Društvo u pećini i oko nje prave mu tri psa i tri mačke. Ima krevet, sto, stolice...

"Sve ovde imam, ovo je spavaća soba, a u dnevni boravak morate da uđete puzeći",
kaže Panta.

On dodaje da je sve sam sredio. Pećinu je malo proširio jer mu je bila premala, a onda je napravio i nameštaj.

"Vidite ovu bušnu kofu? E, ja ti tu ubacim slamu, zapalim i kad sve izgori i kad kofa postane vrela, unesem je i cela pećina se zagreje",
priča Panta.

U centru Pirota nalazi se Pantina "letnja kuća" - na drvetu.

"Sagradio sam je od pruća i trske. I ovde sam izdvojen od ljudi i imam svoj mir. Kad krene lepo vreme, ja se iz pećine preselim ovde i tako svake godine",
kaže Panta.

Sagradio tri mosta
Panta je Piroćancima sagradio čak tri mosta i na svakom velikim slovima piše "Panta". Kako kaže, sam ih je od metala pravio.

"Hteo sam ljudima da olakšam kretanje, zato sam odlučio da sagradim tri mostića. Nije bilo mnogo teško, vario sam metal, spajao i eto. Mada, komunalci su hteli da sruše ove mostove, ali su građani protestovali i odbranili ih", priča Panta za "Kurir".

Pogledajte i prilog B92 o Panti iz Pirota.

(Kurir, B92)

Pogledajte još