Blokirani putevi širom Grčke

Od podneva je zatvoren autoput koji u severnoj Grčkoj povezuje granicu s Turskom i luku Igumenica na Jonskom moru, koja je glavna spoljnotrgovinska veza Grčke i Turske sa Zapadnom Evropom.

Poljoprivrednici ne popuštaju uprkos dolasku jakih snaga policije.

"Problemi poljoprivrede su od najvišeg značaja za društvo, za privredu i zemlju. Njeno jačanje je osnova ozdravljenja privrede" rekao je grčkim medijima sekretar udruženja poljoprivrednika (PAAE) Janis Panagis.

Poljoprivrednici severa Grčke su za ponedeljak u podne zakazali izlazak mašinama na glavne autoputeve u okolini Soluna, ali za sada ne prete da će ih blokirati.

Traktori su strateški rasporedjeni na raskrsnicama drugih puteva severne i srednje Grčke, koji vode ka Atini i dalje ka jugu, i poljoprivrednici u proglasu prete da će ih zatvoriti u znak protesta "zbog državnog terora", prenosi atinski sajt vesti news.in.gr.

Na jednom mestu na autoputu Solun-Atina, poljoprivrednici su danas zaposeli naplatnu stanicu i podigli rampe. Vozila su besplatno prolazila više od jednog sata, dok nije stigla policija.

Nakratko je bio zaposednut i glavni put na Peloponezu gde se poljoprivrednici tek dogovaraju o mestima na kojima će sutra blokirati saobraćaj širom te južne oblasti Grčke gde je jedan od glavnih puteva blokiran već pet dana.

Na svim važnijim raskrsnicama na Peloponezu su desetine traktora čiji vozači čekaju da na znak poljoprivrednih udruženja zaustave saobraćaj.

Pogledajte još