Žvakanje žvake je dobro za mozak?

Izveštaj objavljen u žurnalu „Mozak i kognitivnost“ tvrdi da žvakanje žvake utiče na čak 8 regiona mozga.

Jedna od teorija kojom se objašnjava ovo jeste da žvakanje pojačava uzbuđenost što dovodi do privremenog pojačanja dotoka krvi u mozak.

Dobrovoljci su izvodili testove sa žvakom i bez žvake (koja nije imala specifičan ukus), a njihovi mozgovoi su skenirani kako bi istraživači mogli da vide koji delovi mozga su aktivni.

Tokom tridesetominutnih testova dobrovoljci su pritiskali duge levim ili desnim palcem u zavisnosti od smera stelice koja je prikazivana na ekranu. Tokom testa merena je brzina dobrovoljaca, a rezultati su bili bolji u sliučaju kada su osobe žvakale žvaku.

Muškarci i žene koji nisu žvakali žvake imali su vreme reakcije od 545 milisekundi, dok su sa žvakom dugme pritiskali za 493 milisekunde, a podaci dobijeni skeniranjem njihovog mozga pokazali su da su delovi mozga koji su prilikom žvakanja bili aktivni bili zaduženi za brzinu i pažnju.

Međutim, novi rezultati ne poklapaju se sa ranijim istraživanjem Univerziteta Kardif koje je pokazalo da osobe koje žvaću žvaku imaju problema da zapamte brojeve i slova.

Oni su zaključili da pokreti koje pravimo tokom žvakanja negativno utiču na sposobnost mozga da memoriše ove podatke.

Izvor: Daily Mail

Pogledajte još