U Srbiji se godišnje otkrije tumor kod 33.000 osoba

Takođe se upozorava da je fizička neaktivnost četvrti vodeći faktor rizika za sve smrtne slučajeve, a da 31 odsto svetske populacije nije fizički aktivno.

Tokom 2008. godine, skoro 460.000 žena u svetu umrlo je od raka dojke, dok je blizu 610. 000 muškaraca i žena umrlo od kancera debelog creva.

Pročitaj: Onkologiji potrebno proširenje

Neki od faktora rizika su nezdrav stil života, konzumiranje cigareta, različite infekcije, genetski faktor, fizička neaktivnost, preterana izloženost sunčevoj svetlosti i prekomerna telesna težina.

U Srbiji se svake godine otkrije neki oblik maligniteta kod oko 33.000 osoba, a godišnje od te bolesti umre oko 21.000 ljudi, izjavila je dr Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Ona je dodala da je kod žena najučestalije obolevanja od raka dojke, potom debelog creva i grlića materice, po čemu se nalazimo "među vodećim evropskim zemljama".

Što se tiče muškaraca, oni najčešće boluju i umiru od karcinoma pluća, prostate i debelog creva.

Pročitaj:
Alarmantno stanje u onkologiji

Ona je rekla da se zdravim stilovima života i redovnim odlaskom kod lekara ova bolest može u velikoj meri sprečiti, istakavši da je rak u 90 odsto slučajeva izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi.

Jovićević je navela, da međutim, ohrabruje činjenica da zahvaljujući brojnim kampanjama raste svest kod građana o značaju preventivnih pregleda, pa je tako primećeno da sve veći broj ljudi dolazi radi kontrole, a ne samo kada oseti tegobe.

Rak grlića materice je drugi najčešći maligni tumor kod žena i četvrti po učestalosti umiranja, a svake godine ta dijagnoza postavi se kod skoro 1.300 žena u Srbiji, koja je prva u Evropi po učestalosti te bolesti.

Preventivne aktivnosti trebalo bi intenzivirati, a devojke uzrasta od 19. do 25. godine trebalo bi bar na svake dve godine da posete ginekologa, a nakon 25. jednom godišnje.

Stručnjaci ukazuju da samo 20 odsto žena redovno dolazi na ginekološke preglede, a veoma je važno da se taj broj poveća da bi se ta bolest sprečila.

Povodom 4. februara, svetskog Dana borbe protiv raka, princeza Katarina Karađorđević uputila je poruku ženama Srbije u kojoj kaže da o prevenciji raka treba misliti svakog dana u godini, kao i da se mora pomoći članovima porodice i prijateljima da rade to isto.

Princeza Katarina u poruci apeluje na sve žene Srbije da preuzmu kontrolu nad sopstvenim zdravljem jer, brinući o svom zdravlju, istovremeno brinu o svojim voljenima.

Autor: Kurir, Tanjug

Pogledajte još