Fudbalski skandal: Namešteno 380 mečeva, čak i oni u Ligi šampiona

Direktor Evropola Rob Vejnrajt rekao je da je 18-mesečnom istragom otkriveno da su se 425 osobe iz 15 zemalja bavile nameštanjem utakmica, kao i da je nezakonitim kladjenjem stečeno osam miliona evra.

On je otkrio da je učesnicima u nameštanju plaćeno dva miliona evra, a da je najveća pojedinačna isplata bila 140.000 evra.

"Ovo je tužan dan za fudbal", rekao je Vejnrajt na konferenciji za novinare u Hagu.

"Ovo je do sada najveća istraga o navodnom nameštanju utakmica u Evropi. Postigli smo velike rezultate i mislim da je integritet evropskog fudbala narušen. Otkrili smo veliku kriminalnu mrežu"
, rekao je on.

Sumnjive su pojedine utakmice u kvalifikacijama za Svetsko i Evropsko prvenstvo, domaćim ligama, uključujući nemačku i italijansku, Ligi šampiona, ali i mečevi odigrani van Evrope, u čijem su nameštanju učestvovali, prema Vejnrajtovim rečima "kriminalci iz Azije".

"To je delo organizovane kriminalne grupe čije je sedište u Aziji i ona odatle upravlja mrežom širom Evrope", rekao je on.

Čelnik Evropola nije želeo da precizira o kojim utakmicama je reč, već je rekao da je sumnjiva jedna utakmica u Ligi šampiona odigrana u Engleskoj "pre tri ili četiri godine".

(Blic Sport)

Pogledajte još