DSS: Dačić više nema legitimitet, ugled zemlje najozbiljnije ugrožen

"Posle nedvosmislenog otkrića da je imao kontakt sa Šarićevim klanom i zbog svoje politike prema Kosovu i to u jeku borbe protiv korupcije, premijer Dačić zaista mora da podnese ostavku", izjavio je na konferenciji za novinare portparol DSS-a Petar Petković.

Petković je rekao da je ovim ugled zemlje najozbiljnije urušen i da posle ovakvih otkrića premijer Dačić "nema više nikakav legitimitet da vodi zemlju i da zastupa njene interese".

"Ivica Dačić mora što pre da podnese ostavku, jer to je najbolje za državu Srbiju i ne sme više da je drži kao svog taoca da bi koji dan više ostao na vlasti", rekao je Petković.

Petković je podsetio da je premijer ranije govorio da će biti uhapšen svako onaj ko je imao bilo kakav kontakt sa Šarićevom grupom, a da se sada ispostavlja da su najbliži njegovi saradnici kao i on sam ostvarivali te kontakte.

On je podsetio da je DSS i ranije tražila da Dačić podnese ostavku zbog sprovođenja "briselskih sporazuma", razgovora s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, uspostavljanja granice sa južnom pokrajinom i što je ugovorio carine, kao i zbog uspostavljanja oficira za vezu.

"Dačić vodi potpuno pogubnu politiku kada je reč o očuvanju državnih i nacionalnih interesa", zaključio je Petković.

(old_image)

SPS odgovara: Nema razloga da Dačič ode

Iz Dačiževe stranke, SPS-a, međutim odgovaraju da ne postoji nijedan razlog da se premijer Srbije Ivica Dačić povuče sa funkcije na kojoj se nalazi.

"Ovo je još jedan u nizu bezuspešnih pokušaja da se naruši kredibilitet i ugled premijera i vlade Srbije, ali zemlja ima jasan pravac i vlada nastavlja uspešno da realizuje ciljeve i postoji stabilnost unutar vladajuće koalicije", rekao je poslanik SPS Đorđe Milićević i poručio da se radi o još jednom u nizu bezuspešnih pokušaja da se uruši kredibilitet vlade i premijera, ali da je vlada stabilna.

Milićević novinarima u parlamentu odgovarajuci na pitanja da li poslednja dešavanja u vezi sa navodnim kontaktima sa klanom Darka Šarić mogu da ugroze vladu.

Odgovarajući na pitanje o kredibilitetu premijera da i dalje vodi vladu, Milićević je rekao da su rezultati rada vlade u prethodnom periodu vidljivi, prezponatljivi i pozitivni i da su dovoljan argument kada je reč o tome da li Dačih ima kredibilitet da bude premijer.

"Ne postoji nijedan razlog da se Dačić povuče sa funkcije na kojoj se nalazi, rezultati vlade su vidljivi, prepznatljivi i pozitivni", rekao je Milićević i dodao da u ovom trenutku ne može ni da potvrdi niti da demantuje da li je tokom vikenda bilo kontakata izmedju Dačića i prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

On je podsetio da je o "slučaju Šarić" Dačić govorio na konferenciji za novinare pre dva dana i da su njegove reči jasne i precizne i da su to argumenti i činjenice.

Poslanik SPS je još jednom podvukao da se radi o bezuspešnim pokušajima da se diskredituje premijer Srbije i vlada, ali da vlada nastavlja uspešno da radi i da postoji jedinstvo, stabilnost.

Pogledajte još