Albanci sa juga Srbije ne odustaju od zastave Albanije

Bećiri je za agenciju Beta izjavio da je prošle nedelje o tome razgovarano sa visokim komesarom za nacionalne manjine pri misiji OEBS u Beogradu Knutom Volebekom, prilikom njegove posete Bujanovcu, ali da nikakav dogovor nije postignut.

"Sa Volebekom smo imali tu temu, ali nismo našli zajednički jezik. Njegova preporuka je bila da Albanski nacionalni savet promeni zastavu (koja se koristi tokom obeležavanja albanskih nacionalnih praznika), ali mi se sa tim nismo složili. Za sada ostaju isti simboli. Više je bilo reči o problemima u obrazovanju", kazao je Bećiri.

Albanci tokom obeležavanja nacionalnih praznika u Preševu i Bujanovcu koriste zastave Republike Albanije, što svake godine izaziva tenzije, naročito prilikom obeležavanja Dana albanske zastave 28. novembra kada se zastave Republike Albanije ističu i na zgradama opština u Preševu i Bujanovcu.

Prema Zakonu o nacionalnim manjinama, nacionalni simboli (zastava, grb) koje koriste manjine u Srbiji ne smeju biti isti kao simboli druge države.

Pogledajte još