Britanci ispod parkinga pronašli skelet kralja Ričarda III

0

Skelet koji je pre nekoliko meseci nađen u centralnoj Engleskoj pripada engleskom kralju Ričardu III, saopštili su danas stručnjaci sa univerziteta Lester. Kosti su nađene na mestu gde je u 15. veku bila Crkva sivih fratara u Lesteru. Kralja otkrile nepravilnosti kičme i povrede na lobanji.

Na osnovu testova DNK, univerzitet Lester je zaključio da skelet iskopan u septembru 2012. godine pripada Ričardu III, koji je poginuo 1485. godine, izjavio je šef odeljenja za arheološka istraživanja univerziteta Lester, Ričard Bakli.

Biće ovo nova era za Ričarda III. Sigurno će pobuditi mnogo više interesovanja. Nadam se da će ljudi mnogo slobodoumnije gledati na Ričarda III – rekla je Linda Pidžon iz Društva koje proučava život ove istorijske ličnosti, prenosi Blic.

Univerzitet Lester je objavio fotografiju skeleta, a arheolog Džo Eplbi je rekao da je skelet u dobrom stanju.

Tim arheologa sa Univerziteta Lester je u septembru 2012. godine saopštio da su kosti nađene na mestu gde je u 15. veku bila Crkva sivih fratara u Lesteru, oko 160 kilometara severno od Londona. Na tom mestu sada se nalazi parking.Nalazi zbog kojih se veruje da je u pitanju engleski kralj iz dinastije Jork su nepravilnosti kičme i povreda lobanje, koju je, kako se veruje, kralj zadobio u bitki kod Bosforta 1485. godine, kada je poginuo.
Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.