Saopštenje: Vlada jedinstvena po svim najvažnijim pitanjima

"Vlada Srbije, u izuzetno teškim unutrašnjim i međunarodnim uslovima, jedinstvena je po svim najvažnijim pitanjima, jer Srbija neće i ne sme da propusti istorijsku šansu da uđe u Evropsku uniju, odbrani svoje državne i nacionalne interese i osigura prosperitet za sve građane", navedeno je u saopštenju nakon sednice Vlade na kojoj je ocenjen rad u proteklih šest meseci.

Na sednici je izražena spremnost da se borba protiv kriminala i korupcije vodi dosledno, sistematski, u skladu sa zakonima.

"U toj borbi neće biti zaštićenih", navodi se u saopštenju.

Vlada je podsetila da je u proteklih šest meseci uspostavljena koordinacija između bezbednosnih službi i državnih organa, da su formirani jaki timovi i da je ohrabren rad policije i nezavisnog sudstva.

"Pokrenute su opsežne istrage o eventualnim zloupotrebama u procesu 24 privatizacije, između ostalog u slučajevima 'Sartid', 'Luka Beograd', 'Nuba', 'Nibens', 'Azotara', kao i privatizacije poljoprivrednog zemljišta u društvenoj svojini na teritoriji AP Vojvodina. Takođe su pokrenute istrage o zloupotrebama u slučaju 'Agrobanke', na osnovu kojih je u toku proces protiv 33 lica, a radi se i na ispitivanju finansijskih malverzacija u preduzećima 'Habit' i 'Galenika'", navodi se u saopštenju.

Navodeći rezultate koje je Vlada postigla u proteklih šest meseci, istaknuto je unapređenje dijaloga sa privremenim institucijama uPrištini.

"Vraćanje transparentnog dijaloga o Kosovu i Metohiji u institucijalne okvire, spremnost da se dođe do stabilnog rešenja i sprovedu dogovori u skladu sa državnim i nacionalnim interesima, podigli su međunarodni kredibilitet Srbije i ubrzali put ka Evropskoj uniji", navedeno je.

Ministri su ocenili da EU u Srbiji ima doslednog partnera kao i da Srbija očekuje da ubrzo otpočnu pregovori o pristupanju Evropskoj uniji.

"Srbija nikada nije bila bliža Evropskoj uniji i Vlada će nastaviti da sprovodi suštinske reforme i ispunjava međunarodne obaveze. Vlada Srbije je stabilizovala javne finansije, zaustavila pad privredne aktivnosti i ubrzano gradi uslove za povećanje stranih investicija", piše u saopštenju

(Beta)

Pogledajte još