Čudo prirode: U Kanadi je gravitacija slabija!

0

Više od 50 godina, naučnici pokušavaju da otkriju zašto je u velikom delu Kanade, a posebno u Hadson Beju, gravitacija slabija. Fenomen je prvi put otkriven 1960. kada su merena gravitaciona polja planete Zemlje.

Postoje dve teorije koje pokušavaju da objasne ovaj fenomen. Prva teorija koncentrisana je na proces koji se naziva konvekcija, a on se odvija u zemljinoj kori.

Koru čini sloj magme koja se nalazi između 100 i 200 kilometra ispod površine. Magma je ekstremno vruća i neprestano kola, podiže se i spušta kako bi stvorila konvekcijske struje. Konvekcija ujedno vuče zemljine kontinentalne ploče prema dole što pak smanjuje masu tog područja, a to kao posledicu ima i smanjenje gravitacije.

Nova teorija u obzir uzima ledenu ploču koja je prekrivala veći deo današnje Kanade i severni deo SAD-a. Preko tri kilometra debela ploča prekrivala je spomenutu regiju, ali na području Hsdson Beja bila je debele gotovo četiri kilometra.

Bila je prilično teška i pritiskala je Zemlju prema dole, a u periodu od 10 hiljada godina postepeno se topila i pre 10 hiljada godina potpuna nestala. Međutim, iza sebe je ostavila duboke utore. Ti se utori polagano vraćaju u prvobitni položaj što kao posledicu ima ovaj fenomen.

Ipak, neka nova istraživanja pokazuju da je smanjena gravitacija rezultat obe teorije, a predviđa se da bi za pet hiljada godina ovaj fenomen na tom području mogao u potpunosti da nestane.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.