Čudo prirode: U Kanadi je gravitacija slabija!

Postoje dve teorije koje pokušavaju da objasne ovaj fenomen. Prva teorija koncentrisana je na proces koji se naziva konvekcija, a on se odvija u zemljinoj kori.

Koru čini sloj magme koja se nalazi između 100 i 200 kilometra ispod površine. Magma je ekstremno vruća i neprestano kola, podiže se i spušta kako bi stvorila konvekcijske struje. Konvekcija ujedno vuče zemljine kontinentalne ploče prema dole što pak smanjuje masu tog područja, a to kao posledicu ima i smanjenje gravitacije.

Nova teorija u obzir uzima ledenu ploču koja je prekrivala veći deo današnje Kanade i severni deo SAD-a. Preko tri kilometra debela ploča prekrivala je spomenutu regiju, ali na području Hsdson Beja bila je debele gotovo četiri kilometra.

Bila je prilično teška i pritiskala je Zemlju prema dole, a u periodu od 10 hiljada godina postepeno se topila i pre 10 hiljada godina potpuna nestala. Međutim, iza sebe je ostavila duboke utore. Ti se utori polagano vraćaju u prvobitni položaj što kao posledicu ima ovaj fenomen.

Ipak, neka nova istraživanja pokazuju da je smanjena gravitacija rezultat obe teorije, a predviđa se da bi za pet hiljada godina ovaj fenomen na tom području mogao u potpunosti da nestane.

Pogledajte još