Evo saveta kako da živite duže i kvalitetnije

1. Smeh

Kad se smemo telo ispušta manje hormona stresa, koji uzrokuje bolesti i pospešuje procese starenja. Zato je smisao za humor apsolutni „must have“ svake sezone.

2. No stress

Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra, jer ćeš u suprotnom neprestano razmišljati o nedovršenim zadacima i biti pod stresom.

3. Dobar san

Da, to je ona teza o minimalno osam sati sna. A znaš li da spavanje u zamračenoj sobi još dodatno doprinosi produžavanju životnog veka?

4. Intimnost

Redovni seksualni odnosi takođe će ti pomoći, jer u sebi sadrže dva bitna faktora za produžavanje života - opuštanje i povezivanje s partnerom. Jutarnji seks oslobađa hormon dobrog raspoloženja, pa se parovi celog dana osećaju bolje.

5. Kvalitetna ishrana

Što je tvoja ishrana šarenija, to je ujedno i zdravija. Voće i povrće bogato je antioksidansima koji usporavaju procese starenja.

6. Kretanje

Za dobro zdravlje dovoljno je 30 minuta bilo koje telesne aktivnosti dnevno. Za još bolje zdravlje, neka ti se u npr. šetnji pridruži još neko. Druženjem s dragim osobama se, između ostalog, borimo protiv usamljenosti i depresije.

7. Pomaganje

Dokazano je da ljudi koji pomažu drugima žive duže i imaju mnogo manje zdravstvenih problema od onih koji misle samo na sebe. To nas čini sretnijima, smirenijima i ispunjenijima.

Izvor: Index

Pogledajte još