Tinejdžer napravio nuklearni reaktor

Reaktor nije dovoljno snažan da bi bio korišten za proizvodnju energije, ali Farnsvort kaže da se može koristiti za proizvodnju izotopa u borbi protiv kancera.

Tinejdžer je počeo da radi na projektu kada je imao samo 16. godina, a u početku je kontaktirao članove međunarodnog amaterskog društva fuzije.

Reaktor koji je napravio prava je mreža žica, dugmića i prekidača, a stoji u garaži pored tatinog automobila.

Plazma u srcu reaktora dostiže neverovatnih 340 miliona stepeni Celzijusa.

Nuklearnu fuziju ne treba mešati sa nuklearnom fisijom. Fisija je proces odvajanja jezgra atoma, kojim se oslobađa velika količina energije, a na osnovu nje funkcioniše većina nuklearnih elektrana.

Fuzija predstavlja spajanje više atoma, kako bi se stvorilo teže jezgro sposobno da otpušta ili apsorbuje energiju, u zavisnosti od njegove mase. Sunce stvara energiju uz pomoć fuzije.

Za razliku od reaktora koji funkcionišu na principu fisije, fuzioni ne proizvode radioaktivni otpad i dozvoljeno je da ih imate i u kući.

Farnsvort je 1. decembra 2011. kamerom zabeležio trenutak kada je reaktor proradio. Za samo nekoliko dana, konkurisao je sa svojim radom na regionalnom takmičenju u nauci i osvojio prvo mesto, a zatim i na državnom.

Samo 60 ljudi širom sveta uspelo je da uspešno naprave fuzioni reaktor. Farnsvort kaže da sada radi na mnogo moćnijem.

Izvor:B92

Pogledajte još