Veliko otkriće: Japanski naučnici snimili tok misli u mozgu (VIDEO)

Do velikog otkrića japanskih naučnika, moždanu aktivnost bilo je moguće pratiti samo uzorcima snimaka magnetne rezonance pomoću koje se pratilo kada se određeni delovi mozga "pale" i "gase". Međutim, kako prenosi "Telegraph", u novom istraživanju prvi put je primenjena tehnika pri kojoj se snima svaka ćelija koja se na bilo koji način pokreće.

Ova tehnologija bi mogla da bude upotrebljena za bolje shvatanje procesa stvaranja misli kod životinja i ljudi, a pomogla bi u boljem proučavanju abnormalnosti zbog kojih nastaju bolesti u mozgu.

- U budućnosti ćemo moći da objasnimo ponašanje životinje, uključujući učenje, pamćenje, strah, radost, ljutnju, a sve bazirano na posebnim kombinacijama aktivnosti neurona. Osim toga, ovo otkriće bi moglo da skrati proces razvijanja novih psihijatrijskih lekova - kaže Koiči Kavakami iz japanskog Nacionalnog instituta za genetiku.

Istraživači su genetski modifikovali ribe zebrice kako bi neuroni u delu mozga zaduženom za vid svetlili zelenom svetlošću u trenutku kada se aktiviraju. Ova vrsta riba u ranom stadijumu razvoja ima providno telo što znači da se aktivnost njihovih moždanih ćelija može snimiti.

Ribe su snimane gledajući pokretnu tačku na ekranu, a potom kako posmatraju sićušni organizam koji bi inače pojele. Za to vreme su bile imobilizovane. Potom su snimane i u slobodnom kretanju u blizini potencijalne hrane (kako bi se aktivnost mozga snimila i u sasvim prirodnim uslovima za njegov rad). Na taj način je otkriveno koje su mreže moždanih ćelija bile aktivne u trenutku vrebanja plena, kretanja prema njemu i odluke da uhvati.

Izvor: Index.hr

Pogledajte još