Srđan Stojanović osumnjičen za ranjavanje dece u Kosovskoj Mitrovici

Regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti izjavio je da je policija nakon napada u Bošnjačkoj mahali izvršila pretres stambenog objekta porodice Stojanović, koja živi u prizemlju kuće u kojoj je sinoć došlo do eksplozije. Pretpostavlja se da je Stojanović bacio bombu na kuću zbog svađe sa roditeljima ranjene dece Snežanom i Stevom Vučetićem.

"Izvršen je pretres kuće, pronađena je ručna bomba M-75, slična onoj koja je eksplodirala sinoć u stanu porodice Vučetić kada je povređeno dvoje dece. Policija je zbog toga lišila slobode Srđana Stojanovića, kojem je određen pritvor do 48 sati", rekao je Hoti.

Tokom pretresa Stojanovićeve kuće pronađene su i dve ručne bombe - "kašikare", dva šaržera sa 50 metaka kalibra 7,62 milimetra, policijske lisice i diktafon.

"U kući u kojoj je došlo do eksplozije pronađen je jedan kalašnjikov i 54 metaka", rekao je Hoti.

U kosovske saopštenju policije se navodi da osumnjičeni nije bio u dobrim odnosima sa Snežanom i Stevom Vučetić, čija su deca povređena u sinoćnoj eksploziji u Bošnjačkoj mahali, jednom od mešovitih kvartova u Kosovskoj Mitrovici, u kojem žive i Srbi i Albanci. Prema nezvaničnim informacijama, eksplozivna naprava je ubačena kroz otvoren prozor sobe u kojoj su se deca igrala.

Porodica Vučetić odbacila je danas mogućnost da je bombu na terasu njihove kuće bacio komšija S. S. koga je uhapsila policija Kosova.

Stric povređene dece Jovica Vučetić rekao je novinarima u Kosovskoj Mitrovici da je istina da je njegova porodica u svađi sa uhapšenim, ali da ne veruje da bi on zbog te svađe mogao da baci bombu na decu.

Načelnik hirurgije bolnice u Kosovskoj Mitrovici Radimir Janković izjavio je Tanjugu da deca nisu životno ugrožena, da je njihovo stanje stabilno i da deci nije potrebna hirurška intervencija. On je rekao da su kod dečaka sitni geleri oštetili krvne sudove vrata.

Janković je izjavio je da će deca, ipak, biti transportovana na dalje lečenje u Beograd.

Napad je najoštrije osudio premijer Ivica Dačić, naglašavajući da međunarodne snage imaju obavezu da svima garantuju bezbednost.

Šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je od međunarodne zajednice da pod hitno zauzme stav o bombaškom napadu i da pronađe počinioce.

Koordinator Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Zlata Radovanović zatražila je od Kfora i Euleksa da istraže bombaški napad i da osiguraju bezbednost građanima.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenio je da iza bombaškog napada na srpsku kuću u Kosovskoj Mitrovici stoje Kfor i Euleks i pozvao građane tog grada da prekinu svaku komunikaciju sa njihovim pripadnicima.

Administrativna kancelarija kosovske vlade u Kosovskoj Mitrovici najoštrije je osudila napad, ističući da je to apsolutno neprihvatljivo i da se sa ovim napadom otišlo predaleko.

Napad u Mitrovici najoštrije je osudila i Samostalna liberalna stranka, koja je od svih nadležnih organa zatražila da se "počinioci ovog kukavičkog čina i svih drugih dosad nerasvetljenih zločina što pre pronađu i izvedu pred lice pravde".

"Ovakvi i slični akti nasilja neprihvatljivi su i oni ne doprinose stabilizaciji i miru na Kosovu", navela je Samostalna liberalna stranka.

Tanjug, Beta, B92

Pogledajte još