Stabilna štednja u rubljama - kamate od 2,75 do 4,7 odsto

Osim u evrima, dolarima i švajcarskim francima, pojedine banke nude štednju u ruskim rubljama. Samo tri i po meseca po uspostavljanju platnog prometa u rubljama, bilo je dovoljno da se stekne poverenje i ponudi oročavanje štednje u toj valuti, javlja RTS.

Rusija je najveći srpski spoljnotrgovinski partner, a izvoz iz Srbije u tu zemlju beleži stalni rast. Takođe, oko 70 hiljada naših ljudi koji rade u Rusiji šalje milionske iznose ne samo u dolarima, već i u rubljama. Zato je potpuno prirodno da u menjačnicama možete da ih kupite a, odnedavno, u pojedinim bankama, i oročite štednju u rubljama.

"Ja bih štedeo jer smatram da će ona biti veoma stabilna u odnosu na evro i dolar. Kupovni kurs je oko 2,6, a prodajni oko 2,75 dinara", kaže Borisav Brujić, predsednik Udruženja menjača.

Zbog stabilnosti rublje, kamate na štednju u rubljama kreću se u od 2,75 do 4,7 odsto. A da bi se izbegao rizik kursnih razlika, bankari uvek predlažu štednju u nekoliko valuta.

Jelena Petrović iz "Sberbanke" kaže da su kamatne stope na domaćem tržištu, kada je reč o rublji, slične i vrlo izjednačene sa štednjom u evrima.

"Male su razlike u zavisnosti od perioda oročenja. Te kamatne stope su, možemo da kažemo, nešto niže u odnosu na kamatne važeće stope u Rusiji, ali su interesantne za one klijente koji rade u Rusiji", kaže Petrovićeva.

Privrednici koji naplaćuju izvezenu robu u rubljama ukazuju na uštede zbog izbegavanja provizija oko višestrukih konverzija valuta.

Aleksandar Kovačević iz "Interkomerca" kaže da je uvođenjem ruske rublje u platni promet u Srbiji omogućio velike uštede spoljnotrgovinskim firmama.

"To se ogleda u tome što je ruska rublja stabilna valuta. Ona je imala manje fluktuacije od evra od momenta uvođenja na srpsko tržište, što je izuzetno značajno jer na neki način omogućava spoljnotrgovinskim firmama dobre projekcije kada je reč o prihodovanju, u smislu eventualnih troškova kursnih razlika", kaže Kovačević.

Na stabilnost ruske valute utiče rast drušvenog proizvoda, koji je tri puta veći nego u evrozoni. Rusija ima 13.000 dolara po stanovniku, što je dvostruko više nego u Srbiji.

RTS

Pogledajte još