Hrvatska: Apotekarka zbog verskih ubeđenja odbila da proda ženi anti-bebi pilule

Vlasnica apotekarske radnje A. D. iz hrvatskog mesta Dugi Rat nije htela da proda anti-bebi pilule svojoj sugrađanki, iako je tridesetdevetogodišnja žena za njih imala recept doktora. Kao razlog navela je da se njena katolička uverenja protive upotrebi kontracepcije.

Žena koja je ostala uskraćena za apotekarsku uslugu požalila se listu "Slobodna Dalmacija":

- Vlasnica apoteke jednog dana mi je rekla da se prodaja kontraceptivnog sredstva protivi njenim verskim uverenjima, bez obzira na to što imam lekarski recept.

- Tražila sam po internetu i nigde nisam našla da lekari imaju pravo na prigovor savesti. Imaju ga ginekolozi ako ne žele da obave abortus, ali svejedno moraju osigurati pravo pacijentkinji da joj bude pružena usluga - rekla je žena čije ime nije objavljeno.

Apotekarka koja je naprasno rešila da vodi posao u skladu sa katoličanstvom rekla je da je na jednom stručnom skupu od kolegica saznala da po zakonu više nisu dužni da izdaju kontracepcijska sredstva ako se to protivi verskim uverenjima.

Mate Portolan, predsednik Hrvatske lekarske komore, rekao je povodom ovog slučaja da lekari imaju pravo na određeni prigovor savesti, ali su dužni da osiguraju da uslugu koju odbiju, pruže njihove kolege ili u drugoj smeni ili u drugoj apoteci, kao i da žena apotekarku može tužiti Komori.

Izvor: "Slobodna Dalmacija" via SMedia

Pogledajte još