Institut za tržišna istraživanja: EPS neće bankrotirati, ali će struja poskupeti

Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja je agenciji Beta rekao da su loša finansijska situacija EPS-a i višemilionski dug u evrima posledica neracionalnosti poslovanja zarad očuvanja socijalnog mira niskom cenom struje.

- Zbog neracionalnosti poslovanja u prethodnom periodu i zbog socijalne demagogije, gde je EPS bio i jeste političko preduzeće koje ima naglašenu socijalnu dimenziju, pa je cena električne energije socijalnog karaktera za sve građane i privredu, to javno preduzeće se našlo u dugovanjima - rekao je Đogović.

On je naglasio da je do finansijskog urušavanja sistema EPS-a došlo zbog funkcionisanja "partokratske države, odnosno država u kojoj su politički interesi na pijedestalu”.

- Do bankrota EPS-a neće doći i očekujem da će Vlada Srbije morati u kratkom roku da izađe u susret i pomogne EPS-u da funkcioniše, jer je njegov rad žila kucavica čitave domaće industrije - rekao je Đogović i dodao da je potrebno povećanje cene električne energije i njeno dovođenje u tržišne okvire.

Saradnik IZIT-a je istakao da je neophodno da EPS što pre krene u restrukturiranje, ali smatra da država i dalje treba da ostane većinski vlasnik.

- Energetski sektor je jedna od strateških grana, što je prepoznala i Vlada Srbije. Zato je potrebno za EPS pronaći strateškog partnera, da se kroz dokapitalizaciju i kroz ulaganja u obnovljive izvore energije obezbedi dovoljno struje za domaće tržište, ali i za izvoz - rekao je Đogović.

On je još rekao da smatra da se treba pozabaviti i viškom zaposlenih u tom javnom preduzeću, jer, kako je naveo, "ne može se EPS stavljati u tržišne uslove, s tržišnim cenama struje, a uz višak radnika”.

EPS je juče obelodanio da mu je hitno potrebna pozajmica od 300 miliona evra, kako bi izbegao bankrot.

Taj kredit bi omogućio otplatu dospelih rata ranijih pozajmica EPS-u, jer to preduzeće nema novca da redovno izmiruje obaveze prema kreditorima.

- U slučaju da Upravni odbor EPS-a ne odobri raspisivanje tendera za nabavku najpovoljnijeg kredita, kompaniji preti bankrot vreć krajem marta - rekao je Beti direktor sektora za odnose s javnošću EPS-a Milan Mirosavljević.

Povodom situacije u EPS-u oglasilo se i Ministarstvo energetike koje je istaklo da će obezbediti redovno snabdevanje potrošača električnom energijom i preduzeti sve zakonske mere da se obezbedi stabilnost sistema.

U Ministarstvu energetike su istakli da je Vlada Srbije usvojila program poslovanja EPS-a u 2013. i da Upravni odbor te kompanije treba da ga sprovodi.

Iz Ministarstva su naglasili i da svakodnevno prate situaciju snabdevanja električnom energijom i da će na prvi nagoveštaj da su mogući problemi preduzeti odgovarajuće mere.

izvor: Beta

Pogledajte još