Meso u junu poskupljuje 10 odsto

Ekspert Privredne komore Srbije Vojislav Stanković je naveo i da nije tačno da je zbog suše i skupe stočne hrane, odnosno njene smanjene ponude na domaćem tržištu došlo do masovnog pokolja stoke u našoj zemlji. Redovna statistička istraživanja rađena 2011. pokazala su da je u Srbiji bilo 908.990 goveda, 3,48 miliona svinja, 1,47 miliona ovaca i 20,15 miliona živine, naveo je Stanković.

Rezultati popisa poljoprivrede sprovedenog krajem 2012. govore da poljoprivredna gazdinstva gaje 908.990 goveda, 3, 4 miliona svinja, 1,72 miliona ovaca i 26, 6 miliona živine, dodao je Stanković. On je zaključio da se poređenjem rezultata dolazi do zaključka da se oni u velikoj meri podudaraju, kao i da je stočni fond sačuvan.

Neznatan pad broja grla se tumači trendom koji traje već 25 godina smanjenja stočnog fonda u Srbiji po stopi od dva do tri odsto na godišnjem nivou, kazao je Stanković. On je ponovio da stočni fond nije smanjen zbog problema u snabdevanju stočnom hranom, ponuda iz turnusa tova je u toku, snabdevanje je redovno i nije došlo do rasta cena.

Kada se istroši meso iz turnusa sa kraja novembra i početka decembra, a novi počinje u junu, doći će uobičajeno do "malog gapa", odnosno smanjene ponude, zbog čega bi svinjsko mesto moglo da poskupi najviše do 10 odsto, a juneće u još manjem procentu od toga, kazao je Stanković.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još