Samo sedam odsto seksualno akrivnih tinejdžera koristi kontracepciju

Najveći broj osnovaca i srednjoškolaca koristi prezervativ i antibebi pilule kao sredstva za kontracepciju, a čak 22 ispitanika je koristilo "pilulu dan posle".

"Čak 25 posto učenika srednjih škola poznaje osobu svojih godina koja je imala abortus, dok je taj procenat medju učenicima osnovnih škola nešto manji i iznosi 10 posto", navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Istraživanje je pokazalo da je 14 posto mladih, od 13 do 18 godina, seksualno aktivno, dok 25 posto poznaje vršnjakinju koja je imala abortus.

U Udruženju "Fokus" naglašavaju da razlika ukazuje da su učenici davali socijalno poželjne odgovore i da je mnogo veći procenat seksualno aktivnih.

Anketiranje osnovaca i srednjoškolaca je pokazalo da su prva seksualna iskustva dečaci imali sa 11, 12 i 13 godina, a najveći broj devojčica prvo seksualno iskustvo su imale sa 16 godina.
Ovo udruženje već drugi put sprovodi program vršnjačke edukacije "Ti biraš" o reproduktivnom zdravlju mladih, riziku ranog stupanja u seksualne odnose, prevenciji abortusa i polnoprenosivih bolesti, a u okviru programa uradjeno je i istraživanje.

Iz Udruženja "Fokus" naglašavaju da ovaj program sprovode akušerske sestre, psiholog, pedagog i lekar opšte prakse i da je obučeno 150 vršnjačkih edukatora iz 10 škola koji su prenošenjem naučenog obuhvatili 5.000 vršnjaka.

Program "Ti biraš" u poslednje dve godine podržan je od strane Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport kao deo Akcionog plana za mlade.

B92

Pogledajte još