Dečaci sve češće ulaze u pubertet već sa 9 godina

Nekada su prve mutacije u glasu dečaka počinjale da se javljaju oko trinaeste godine, dok se danas sve češće javljaju i do dve godine ranije, pokazalo je istraživanje sprovedeno od strane britanskog Edž Hil univerziteta u Lankaširu, prenosi „Daily Mail“.

Dokotri još uvek nisu u mogućnosti da precizno utvrde šta je uzrok ranom ulasku u pubertet. Nedavno objavljena studija sprovedena od strane Američke pedijatarijske akademije pokazala je da belci sve češće ulaze u pubertet sa deset a Afroamerikanci sa devet godina.

Međutim, za razliku od devojčica kod kojih promene postaju vrlo brzo vidljive, kod dečaka je ulazak u pubertet prilično fizički nevidljiv. Prvi znaci u promeni izgleda javljaju se tek nakon izvesnog vremena, što može predstavljati problem za roditelje koji ne mogu uvek da uvide promene kod svog deteta.

Savetnica i endokrinološkinja dr Tabita Randel takođe smatra da je pred roditeljima sve teži zadatak jer je prvi pouzdani pokazatelj ulaska u pubertet rast testisa, o čemu je deci neprijatno da razgovaraju.

Ona dodaje da se u nekim slučajevima dečaci teže nose sa promenom rasploženja nego devojčice jer ih testosteron čini agresivnijim .

Istraživanje Američke pedijatarijske akademije koje je obuhvatilo oko četiri hiljade američkih dečaka pokazalo je da kao jedan od mogućih razloga za raniji ulazak u pubertet može biti smanjena fizička aktivnost, a time i povećanje kilaže kod sve većeg broja dečaka.

(B92)

Pogledajte još