Iz fotelje: Besplatno obrazovanje na Harvardu!

Vođene interesovanjem velikog broja mladih koji žude za obrazovanjem na najboljim svetskim univerzitetima, kompanije „Coursera” i „Edx” rešile su da im to omoguće za džabe.

U projektu zasad učestvuju 33 univerziteta iz celog sveta, predavanja se održavaju nekoliko puta nedeljno tako što se uživo prati snimak profesora koji ulazi u amfiteatar i drži predavanje, dok se domaći zadaci i testovi takođe rešavaju onlajn, a ako sakupite dovoljan broj bodova, dobijate sertifikat o položenom kursu. Tako je na čuveni Jejl nedavno krenula i naša dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

- Znam dosta ljudi iz Srbije koji već godinu dana uspešno pohađaju neki od kurseva. Svi su prezadovoljni jer uče gradivo koje ne postoji u našem obrazovnom sistemu. Oduševljena sam - kaže Srbljanovićeva za „24 sata”.

Predavanja su podeljena po semestrima od kojih prolećni traje od februara do maja, a jesenji od septembra do kraja decembra. Svaki program traje različito - najmanje pet, a najviše oko 20 nedelja.

Sajt www.coursera.org pokriva raznolike teme, od ekonomije i biologije do prava i medicine, dok je sajt www.edx.org više orijentisan ka prirodnim naukama, matematici i programiranju, uglavnom sa MIT univerziteta i Harvarda. Da su u pitanju neverovatno zanimljivi kursevi, svedoči jedan od ponuđenih koje sigurno ne možete naći ni u Srbiji ni u zemljama u okruženju. Reč je o programu „Astrobiologija i potraga za vanzemaljskim životom“, predmetu koji na univerzitetu u Edinburgu drži jedan od bivših NASA istraživača, i koji vas vodi kroz zanimljivu priču o evoluciji života na zemlji i večitoj potrazi za životom na drugim planetama.

Šta sve nude prestižni univerziteti

Neki od najnovijih kurseva u ponudi su, između ostalog, kurs o veštačkoj inteligenciji na Berkliju, drevnom grčkom heroju na Harvardu, konjskoj ishrani na Edinburgu, analitičkoj kombinatorici na Prinstonu... U ovoj akciji zasad učestvuju univerziteti iz Amerike, Indije, Izraela, Škotske i Švajcarske, ali najavljuje se pridruživanje univerziteta iz mnogih drugih zemalja, u cilju omogućavanja dostupnosti univerzitetskog znanja što većem broju ljudi.

24sata

Pogledajte još