Humanitarna radnica: Madona i Anđelina usvajanjem dece čupaju srce Africi

0

"Svaki dan deo mene plače zbog toga što nisam tamo gde sam se rodila. Zato znam da ne smete da odvedete dete iz Afrike. Ako hoćete da im pomognite, pomozite im u njihovoj domovini", rekla je Taša de Vaskonselos, humanitarna radnica i bivša manekenka. Ona je kao desetogodišnjakinja sa porodicom pobegla u Kanadu zbog građanskog rata u Mozambiku.

De Vaskonselosova je rekla i da „bogataši sa Zapada bacaju novac“ u Africi umesto da se zaista angažuju oko konkretnih stvari i počnu da rade u okviru sistema koji postoje, kako bi unapredili situaciju na kontinentu.

Njena dobrotvorna fondacija „Amor“ izgradila je novu očnu kliniku u Malaviju, a pred njeno otvaranje ona je za britanski „Indipendent“ rekla da nije dovoljno samo „slati čekove“.

– Morate da razgovarate sa ljudima, političarima, sa poglavicom sela, sa ljudima koji izvode sve te projekte. To je potrebno, a ne samo slanje para – rekla je 46-godišnja humanitarna radnica koja je posle Kanade živela u Londonu, gde je i napravila karijeru.

Bivša manekenka, koja je radila za „D&G“, „Dior“ i „Iv Sen Loran“, kaže da vrlo dobro zna kako se osećaju izbeglice.

– Znam šta znači ostaviti iza sebe bliske rođake, najbližu porodicu, a pre svega zemlju koju svi volimo. Zato ne podržavam usvajanje dece iz Afrike i pokušaj da se uključe u holivudski stil života, kao što to rade Madona i Anđelina Džoli. One ne mogu da razumeju šta znači biti iz Afrike. Ovde postoje prioriteti, poglavice, sa njima treba da pričate o onome što hoćete – rekla je ona.

Osim toga, zajedno sa nekim zvaničnicima je optužila i Madoninu organizaciju „Rejzing Malavi“ da nije dovoljno učinila i da je umesto deset škola, koje su najavljene, izgradila samo deset učionica.

Madonini predstavnici su odbacili sve optužbe i navode nazvali „neopreznim“ ističući da „Madonina deca imaju srećno detinjstvo“.

(Izvor:B92)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.