Hrvatskom opatu vratili novčanik pun deviza posle 17 godina!

Opatu Đuri Orliću riječka policija vratila je novčanik bez kog je ostao 1996. godine nakon što ga je zaboravio na železničkoj stanici u Trstu. U njemu ništa nije nedostajalo!

Sedamnaest godina putovao je jedan novčanik preko državnih granica – od Zagreba do Rijeke, da bi se sa celokupnim sadržajem vratio vlasniku Đuri Orliću.

- Novčanik mi je ostao na železničkoj stanici u telefonskoj govornici. Možda je minut prošao kad sam se setio da sam ga zaboravio, nisam ni par stotina metara prošao, ali kad sam se vratio po njega – više ga nije bilo – objašnjava za hrvatski “Novi list” Orlić, koji je zajedno s novčanikom izgubio i pravo “malo bogatstvo” koje je za 17 godina poprilično izgubilo na vrednosti. Štaviše, većina valuta je povučena sa tržišta.

- Vraćeno mi je sve što sam imao. Vozačka dozvola, lična karta, i moja i ženina, slika sina koju sam tada tek stavio u novčanik, na slici ima sedam ili osam godina, a danas je odrastao momak od 25. I novac je tu – 140 kuna, 150 nemačkih maraka, 841 hiljada lira i jedan dolar. Marke sam uspeo da zamenim, ali lire niko ne želi da promeni, pa sam u čudu šta ću sa njima – kaže Orlić.

A GDE JE BIO NOVČANIK?

Osim što ne zna šta će sa starim valutama, muči ga i šta se dešavalo sa novčanikom punih 17 godina.

Nestanak novčanika odmah je prijavio policiji, ali rekli su mu da ništa nisu našli. Dva meseca posle nestanka ponovo je po Trstu tražio izgubljeni novac, ali bezuspešno.

- Pre nekoliko dana zvali su moju ženu iz riječke policije da dođe po izgubljeni novčanik. A ona se čudila i nije znala o kom novčaniku je reč jer ništa skoro nije izgubila. I njeni dokumenti su bili sa mojima i tako smo sve to preuzeli u Rijeci, nakon 17 godina, u sobi sa srećnim brojem 13 – našalio se Orlić.

(Izvor: Novi list / Telegraf.rs , Foto: Ilustracija)

Pogledajte još