Što pre: Srbiji odrediti datum pregovora o pridruživanju EU

0

Velikom većinom glasova, Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta je usvojio finalne verzije rezolucija o Srbiji i Kosovu. U predlogu rezolucije Evropski savet se poziva da Srbiji što pre odredi datum početka pregovora o pridruživanju EU, pod uslovom da se dijalog sa Prištinom nastavi.

Predlog rezolucije o Srbiji koji je u decembru prošle godine predstavio izvestilac Jelko Kacin usvojen je sa 59 glasova „za“, 2 protiv i dva uzdržana, nakon što je Komitet usvojio najveći broj od skoro dve stotine predloženih amandmana.

U predlogu rezolucije se Srbiji daje snažna podrška u procesu evropskih integracija, a Evropski savet se poziva da Srbiji što pre odredi datum početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, pod uslovom da se reforme i dijalog sa Prištinom nastave.

Priznanje Beogradu
Komentarišući usvajanje predloga rezolucije izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da je ovo priznanje Beogradu za do sada postignuti napredak i ohrabrenje da nastavi dijalog sa Prištinom. On je rekao da sistemska korupcija predstavlja veliki problem, naročito kada je reč o javnim preduzećima. On je dodao da je ono što se čini na tom planu u koordinaciji potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića na pravilnom kursu.

U usvojenom dokumentu se, osim toga, poziva na hitno rešavanje problema lažnih azilanata, kao i na ukidanje člana Krivičnog zakona koji se odnosi na zloupotrebu službenog položaja.

U predlogu rezolucije o Kosovu, koji je, takođe, usvojen velikom većinom, podržava se stav Evropske komisije da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne bi prejudiciralo status Kosova.

Istovremeno, u predlogu se naglašava da podela Kosova ne dolazi u obzir, a pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova pozivaju se da to učine.

Parlament će na plenarnom zasedanju u martu usvojiti ove rezolucije. Rezolucije Evropskog parlamenta, mada imaju izvesnu političku težinu, nisu obavezujuće ni za Evropski savet ni za Komisiju.

(RTS)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.