Na Svetski dan braka u Srbiji više razvoda nego venčanja

Ideja za obeležavanja Svetskog dana braka (World Marriage Day) započela je u američkoj državi Luizijani početkom osamdesetih godina prošlog veka. Već 1983. ovaj pojam je i službeno uveden širom sveta, a ovaj "praznik svih u braku" obeležava se tradicionalno druge nedelje u februaru. U pojedinim zemljama uvedena je čak i Nedelja braka koja traje od 7. do 14. februara, odnosno do Dana zaljubljenih.

NAUČITE IZ BRAKA: Top deset lekcija bračnih parova

Ovaj praznik, koji slavi bračnu zajednicu, uveden je sa ciljem da bračne partnere podseti na prave vrednosti međusobnog poštovanja i vernosti na koje su se obavezali kada su rekli "i u dobru i u zlu...".

Ipak, većina smatra da nije dovoljan jedan dan da se brak sačuva, kao i da se ljudi podsete da su muž i žena, po tradicionalnom shvatanju, stubovi porodice. Danas, čini se, mnoga osnovna načela braka su u ozbiljnoj krizi, te podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da je, na primer, u 2011. godini sklopljeno pet brakova na 1.000 stanovnika, što je manje u odnosu na broj brakova u popisnoj 2002. godini, kada je sklopljeno šest brakova na 1.000 stanovnika.

AKO VAS PITAJU: Top šest briljantnih odgovora na pitanje "kada ćeš se udati"

S druge strane, svaki peti brak u Srbiji završava se razvodom, što je dva puta više nego pre 50 godina. Najviše "pucaju" veze supružnika koji su proveli zajedno više od 15 godina, a spadaju u srednji sloj.

Prosečna dužina trajanja braka u Srbiji je oko 12 godina, a najčešće se razvode muškarci između 35 i 39 godina i žene između 30 i 34 godine.

Broj razvoda opao je šezdesetih i sedamdesetih godina, kao i između 1990. i 1995. godine, da bi posle toga iz godine u godinu rastao.

Ne samo danas, na Svetski dan braka, veći i svaki drugi dan, svi u braku, a i oni koji to zvanično nisu, a tako se osećaju, trebalo bi da se podsete trenutaka zaljubljenosti i strasti sa početka veze, naprave pokoji kompromis, počnu više da se međusobno poštuju i nastave (ili ponovo počnu) da veruju u ljubav za ceo život. I možda će se gorenavedena statistika promeniti...

NAŠ PREDLOG: Top 10 saveta da ljubav traje

Pogledajte još