Visoki Dečani: Protest gotov, situacija mirna

Pristup manastiru je blokiran snažnim snagama policije i KFOR-a uz učešće italijanskih karabinjera, rekao za B92 iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić. On kaže da je situacija mirna, ali napeta i da je najnoviji incident posledica kampanje opštinske vlasti u Peći, koja je nezadovoljna odlukom suda Kosova da zemlja koju koristi manastir pripada SPC.

Zbog pretnji rukovodstva opštine Dečani i grupa koje već danima organizuju demonstracije u ovom gradu protiv manastira Visoki Dečani, a posebno zbog njihove namere da danas protestuju pred samim manastirom, iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava odlučio je da jutros zatvori kapije manasitra za sve posetioce, prvi put u poslednjih 13 godina.

Eparhija raško-prizrenska saopštava da je manastiru pretilo rukovodstvo opštine Dečani koje se protivi odluci Vrhovnog suda Kosova da se manastiru vrati imovina.

Protest opštinskih vlasti Dečana i pokreta Samoopredeljenje završen je bez incidenata. Tenzije su splasnule, ali je situacija daleko od redovne. Povod za proteste je odluka Vrhovnog suda Kosova o vraćanju imovine manastiru.

Otac Sava Janjić kaže da su jutros dobili informacije od italijanskog Kfora i lokalne policije da grupa mladića hoće da priđe manastiru i organizuje protest.

"Kfor je tu grupu u toku prepodneva zaustavio na ček pointu, situacija je mirna, ali je i dalje opasna, jer se razvija neviđena mržnja među narodom. o tome svedoče i plakati koje su oni hteli da postave ispred manastira 'Ovo je naš manastir, dalje ruke od naše zemlje'". Već danima rukovodstvo opštine Dečani vodi besomučnu medijsku i političku kampanju sa namerom da se obori odluku Vrhovnog suda da se manastiru vrati zemlja", kaže on.

Otac Sava ističe da je odluku o vraćanju imovine donela vrhovna sudska institucija Kosova, a da ponašanje lokalnih vlasti u Dečanima pokazuje da oni ne poštuju spostvene zakone i strukture. On smatra da ta kampanja ima za cilj da se sveštenstvo Dečana otera iz manastira, čime bi se oterali i poslednji Srbiji iz Dečana.

Pročitaj i:
Blokiran manastir Visoki Dečani: Lokalni ekstremisti pokušavaju da prodru unutra!

Izvor: B92

Pogledajte još