Otac nastradale devojke: Baklja nije mogla da izazove takav požar u Kontrastu

Dalmacija je na ovaj način reagovao povodom izjave pojedinih advokata koji su tokom suđenja ocenili da bi ovo mogao biti ključni dokaz kako je došlo do požara u Kontrastu, prenosi 021.rs.

Naime, pevačica Akapulko benda Ivana Pecović je izjavila na suđenju četvorici optuženih za izazivanje tragedije u "Kontrastu" da se neposredno pre požara baklja koju je držala jedna od plesačica, otkotrljala pod binu.

Dalmacija, inače doktor hemijskih nauka, tvrdi da takva baklja ne može za nekoliko desetina sekundi proizvesti takav požar.

"Postoji temperatura paljenja i vreme kada će se to desiti. Verovatno bi baklja zapalila to za nekih desetak minuta, ali da se desi požar za dva-tri minuta i da se razbukti dim od jedne tako ugašene baklje, odnosno prskalice, ja stručno tvrdim da je nemoguće", rekao je Dalmacija.

On je izrazio i sumnju na nalaze sudskih veštaka hemijske struke koji se koriste u ovom sudskom postupku, jer smatra da je njihov nalaz nepotpun i da nije urađen sveobuhvatno, javlja 021.rs.

"Moglo je to temeljnije i sigurnije da se uradi, kako bi bilo više dokaza na koji način i šta se moglo desiti. Mislim da veštačiti nešto i uopšte ne otići u objekat je propust, jer se ostavio prostor za manipulaciju. Da se otišlo na lice mesta i svi podaci se pokupili ne bi moglo biti toliko manipulacije i izvođenja dokaza, jer ovi ljudi nisu stručna lica već advokati koji su završili neke druge fakultete", rekao je Dalmacija.

Advokati optuženih zatražili su od suda da Dejan Ratković, Slaviša Stanišić, Alojz Ganić i Miroslav Papuga budu pušteni iz pritvora i da im se omogući da se brane sa slobode, ali je taj zahtev odbijen i optuženici će ostati u pritvoru.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. februar.

(021.rs)

Pogledajte još