U čast geniju: Nikolić i Alijev otkrili spomenik Tesli u Bakuu!

"Nema veće časti za predsednika jedne zemlje od toga da u prijateljskoj zemlji zajedno sa domaćinom stane ispred biste velikog naučnika. Ispunjeni čašću što nam pripada poreklom, velikog Nikolu Teslu delimo sa celim svetom, jer njegova dostignuća pripadaju celom čovečanstvu", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Azerbejdžan je tu posebnost prepoznao i postavio taj spomenik u čast najvećeg naučnika i u znak poštovanja prema Srbiji.

Za Alijeva, otkrivanje spomenika predstavlja veliki dan u odnosima dve države. Tesla je, kako je rekao, dao veliki doprinos svetskoj nauci i sećanje na njega u svetu je rasprostranjeno.

"Mesto gde je podignut spomenik je još jedno mesto prijateljstva naših zemalja", zaključio je on.

Dvojica predsednika sa suprugama su posetila i Fondaciju "Hajdar Alijev", u centru Bakua, posvećenu čuvanju uspomene na nekadašnjeg lidera te zemlje, koga Azerbejdžanci doživljavaju kao oca nacije.

Nakon obilaska Fondacije, Nikolić je u knjigu utisaka upisao:

"U svakoj kući može da se rodi dete. Svaka država može da bude osnovana, ali dete i državu treba negovati i podići. Azerbejdžan je kao dete, kao božji dar, Hajdara Alijeva, brižnog i hrabrog oca. Malo je naroda koji mogu da se pohvale takvim ocem nacije, a i njegovim sinom."

Predsednik Srbije je potom na Diplomatskoj akademiji otvorio izložbu posvećenu piscu Ivi Andriću.

Obraćajući se okupljenima, Nikolić je podsetio na reči velikog Nobelovca iz priče "Most na Žepi", ističući da su one, iako ispisane pre 50 godina, dalekovide i u petak aktuelne i da predstavljaju - opomenu i nauk.

"Bez obzira da li doslovno hodamo mostovima ili pobeđujemo daljine i razdvojenost tvitovima i skajpovima, mi zapravo gradimo mostove. To nas čini junacima Andrićevih priča, samo u nekim novim vremenima i okolnostima", rekao je Nikolić.

Sledeći Andrićeve poruke i učeći ih kao istorijsku istinu neka svaka naša reč i delo uvek služe čoveku i čovečnosti, poručio je srpski predsednik.

Predsednik Alijev i njegova supruga će u petak uveče prirediti svečanu večeru za predsednika Srbije i njegovu suprugu i delegaciju.

(Izvor: Tanjug/ALO!)

Pogledajte još