Skupština Srbije raspravlja o smeni Nate Mesarović

Kako se očekuje, o smeni Mesarovićeve neće stići da se raspravlja do srede, zbog predloženog dnevnog reda.

Podsetimo, Visoki savet sudstva je 23. januara na vanrednoj sednici odlučio da predloži Skupštini Srbije da "donese odluku o prestanku funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda".

Savet je takvu odluku doneo na predlog ministra pravde Nikole Selakovića, a povodom odluke Ustavnog suda od 20. decembra prošle godine koji je tada proglasio neustavnim član Zakona o sudijama, na osnovu koga je Nata Mesarović izabrana za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda.

Ona je na tu funkciju izabrana 30. novembra 2009. godine, kada sud još nije bio formiran. Vrhovni kasacioni sud počeo je da radi 1. januara 2010. godine. Predsednik Vrhovnog kasacionog suda je po položaju i predsednik VS S-a.

Na dnevnom redu nove sednice biće i godišnji plan upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2013. godini, kao i izmene Zakona o Vojnobezbednosnoj i Vojnoobaveštajnoj agenciji.

Poslanici će razmotriti i Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi izgrađe sistema za transport prirodog gasa "Južni tok".

Beta

Pogledajte još