Zašto i kome smeta "J" u JDP?

Nezvanično se može čuti da je, kada je o Jugoslovenskom dramskom reč, komisija smatrala da taj teatar mora da promeni ime, da bi eventualno mogao dobiti status ustanove od nacionalnog značaja.

I sa smehom i sa velikom gorčinom, ali i sa zabrinutošću među ljudima iz kulture, pominje se svojevrsna polemika između Ivana Jevtića iz Vladine komisije i reditelja Egona Savina iz Nacionalnog saveta za kulturu.

U izjavi za "Blic" Egon Savin kaže: "Nemojte da se u ovom trenutku bavimo tim segmentom, situacijom u kojoj narušavanje najelementarnijeg vrednosnog sistema, logike i čega sve ne jednostavno ne može čoveka ostaviti ravnodušnim. Stvar je vrlo ozbiljna! Nacionalni savet za kulturu će 20. februara dati svoj spisak ministarstvu i ministru kulture, a oni će doneti odluku o spisku koji će, kako se to kaže, ići na Vladu, odnosno na usvajanje. Dakle, sada treba svesrdno i odgovorno pristupiti poslu i poštovati proceduru."

A kako se nezvanično može čuti, pomenuta polemika je, između ostalog, sadržala iskaze Ivana Jevtića o tome da JDP treba da promeni ime, na šta je Savin rekao da se takav zahtev može eventualno postaviti kad „Crvena zvezda promeni ime i kad Partizan postane četnik".

(Izvor: Blic, B92 )

Pogledajte još