Konzumiranje alkohola dovodi do poremećaja u spavanju

Iako lakše zaspimo posle pića ili dva, to nije kvalitetan san i postoji mogućnost da ćemo se ujutru osećati još umornije nego kada smo legli.

Naučnici su analizirali 20 studija u kojima je učestvovalo 517 pacijenata koji su testirani u laboratorijskim uslovima tokom spavanja. Volonteri su pili različite količine alkohola - jednu ili dve čaše, dve do četiri i više od četiri čaše. Neki od njih su podvrgnuti eksperimentu posle jedne noći konzumiranja alkohola, a druga grupa posle više noći. Većina učesnika bili su zdravi i mladi odrasli ljudi koji nisu imali problem sa alkoholom.

"Potvrđeno je da neposredni i kratkoročni uticaj alkohola skraćuje vreme koje je potrebno da bismo zaspali. Što više i brže popijete - veći je uticaj na duboki san. U drugoj polovini noći san postaje isprekidan. Takođe, alkohol pojačava insomniju i njene posledice"
, rekao je vođa studije Irshad Ebrahim.

Dodao je i da alkohol pojačava duboki san koji je bitan za lečenje i jačanje organizma, ali ujedno ga i skraćuje, što može izazvati mesečarenje i druge negativne posledice.

Pogledajte još