Zašto su ženama hladne ruke i noge?

Eksperti kažu da su hladne šake i stopala normalna pojava i deo prirodnog procesa u kome telo održava vitalne organe toplim i sigurnim. Problem je u tome što, ako ste žena, ovo se dešava mnogo lakše, češće i jače – žene osećaju hladnoću više a ključ je u hormonima.

I ženama i muškarcima su stopala hladna kada se koža ohladi, termoreceptivne ćelije koje su manje od milimetra i nalaze se ispod površine kože, su razlog zbog koga osećamo promene u temperaturi, kaže Majk Tipton, profesor psihologije na Univerzitetu Portsmutu.

U normalnim okolnostima koža drži temperaturu prijatnom zahvaljujući pumpi koja krv pumpa kroz kapilare. Ali kada termoreceptori osete hladnoću, oni reaguju u vidu zatvaranje kapilara koji tok krvi kao i toplotu usmeravaju ka srcu, plućima i drugim unutrašnjim organima. U ovom procesu dešava se sužavanje krvnih sudova.

Zanimljivo je da, kada nam je hladno, količina krvi koja teče kroz kožu u ekstremitetima je vrlo mala, čak 0.02 litra u minuti. Maksimalna količina jeste 2-3 litra po minuti.

„Proces liči na stavljanje merača za krvni pritisak na ruku“ kaže profesor Tipton i dodaje: „U rukama, licu i stopalima koje imaju običaj da budu najhladniji što je delom i zbog izloženosti ali i činjenice da će telo uvek žrtvovati ekstremitete kako bi održalo vitalne organe toplim.“

Međutim kod nekih ljudi, a pretežno ženskog pola, ovaj proces je malo jači i izaziva zatvaranje krvnih sudova i na minimalni osećaj hladnoće.

„Iz studija znamo da ako snizite temperaturu kod ljudi stavljajući ih na hladan vazduh, sužavanje krvnih sudova dešava se mnogo brže kod žena“ tvrdi Tipton i dodaje: „I za razliku od muškaraca, ženama treba više vremena za zagrevanje tela.“

Dakle, iako je dokazano da je ženama hladnije, u pitanju je samo temperatura njihove kože, ne celog tela. Delom ključ leži u hormonima. Estrogen reguliše periferne krvne sudove a visoki nivoi ovog hormona čini žene senzibilnijim na temperaturu.

Kao rezultat toga, temperatura kod žena će varirati tokom menstrualnog ciklusa kako estrogen skače i opada. Takođe, činjenica je da žene imaju 10% više telesne masti od muškaraca a što više sala imate, njime branite unutarnje organe ali i sprečavate toplotu da dospe do kože.

Zaključak dr Tiptona jeste: „Hladne ruke - toplo srce“

(B92)

Pogledajte još