Plesom na Dan zaljubljenih podižu svest o hitnoj kontracepciji

Povodom Dana zaljubljenih, Centar za unapređenje zdravlja žena, u saradnji sa Kancelarijom za mlade i plesnim udruženjem Salsa Primera, organizuje događaj pod nazivom „Pravo rešenje za pogrešan korak“, koji će se održati u Ušće Shopping Centru, a u svrhu zvaničnog početka projekta za podizanje svesti adolescenata o Hitnoj kontracepciji u toku 2013. godine.

Rezultati istraživanja s kraja 2012. godine, rađene među maturantima u tri beogradske srednje škole, pokazali su da skoro svi ispitanici znaju da postoji Hitna kontracepcija, ali i među njima ima onih koji misle da se pilula za jutro posle uzima pre odnosa i da štiti od polno prenosivih bolesti.

- Više od polovine ispitanih srednjoškolaca smatra da njihovi vršnjaci nisu dovoljno informisani o piluli za jutro posle.

- Na svakih 1000 devojaka u Srbiji, uzrasta od 15-19 godina, 50 njih se odluči za abortus.

- Tokom 2013. godine planirana je detaljna edukacija adolescenata o Hitnoj kontracepciji širom Srbije, a s ciljem da mladi nauče da brinu o svom zdravlju i, u tom kontekstu, o Hitnoj kontracepciji, kao šansi da se izbegne neželjena trudnoća.

- Kako objavljuje Njujork Tajms, stav Nacionalne kampanje za sprečavanje tinejdžerskih neplaniranih trudnoća je da svaka edukacija o pitanjima seksualnosti pomaže mladim ljudima da imaju plan i da odluče šta bi radili u određenoj situaciji, te samim tim ima pozitivno dejstvo, a ne podstiče mlade na rizično ponašanje.

Pogledajte još