Inspekcija: Mleko u Srbiji bezbedno

0

Mleko na tržištu Srbije bezbedno je za ljudsku upotrebu, pokazala je vanredna inspekcijska kontrola, koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede.

To je utvrđeno na osnovu analize 50 od ukupno 300 uzoraka, koji su uzeti u vanrednoj inspekcijskoj kontroli o kvalitetu mleka u Srbiji.

Mleko „Dukat“, povučeno iz Hrvatske, nikada nije uvezeno u Srbiju, rekao je načelnik Poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić. On je naglasio da Srbija mleko uvozi iz BIH i da je i ono prekontrolisano i utvrđeno je da je bezbedno.

Sada se sprovodi vanredna inspekcijska kontrola, u kojoj će biti uzeto 300 uzoraka svih domaćih i stranih proizvođača mleka na tržištu Srbije i očekuje se da će ukupni rezultati biti završeni tokom dana, najavio je Katanić.

On je apelovao na medije da ne prenose senzacionalne i netačne vesti, koje nanose štetu ekonomiji Srbije.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede popili su po čašu mleka, pred novinarima, kao dokaz da je mleko u Srbiji ispravno.

Pre nekoliko dana povučeno je s tržišta Hrvatske, BiH i Crne Gore dugotrajno mleko „Dukat“ i „Vindija“ hrvatskog proizvođača, zbog prisustva aflatoksina M1, koji je kancerogen.

Zoran Roksandić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, rekao je ranije za B92 da su aflatoksini nađeni u mleku „Dukat“ i „Vindija“ veoma štetni i kancerogeni. Roksandić je objasnio da su aflatoksini plesni, koji u digestivni trakt ljudi dospevaju putem stočne hrane.

Pošto su nalazom Hrvatskog veterinarskog instituta utvrđene koncentracije aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih, uzorci mleka su poslati u specijalizovanu laboratoriju u Beču zbog dodatnih analiza, a rezultati će biti poznati sredinom februara.

(Izvor:B92)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.