Pecaroši: Riba iz Dunava zaraženo crvom već dugo u prodaji

U ribnjacima u Srbiji, koji zadovoljavaju 60% potreba domaćeg tržišta, ne strahuju od otkrivenog parazita.

Neki od dunavskih smuđeva koji se mogu kupiti u dominantnim tgovinskim lancima u Srbiji zaraženi su crvom iz roda Eustrongilus, koji se iz ljudskog želuca može odstraniti isključivo hirurškim putem.

Pecaroši tvrde da loša obrada ribe može da bude opasna po zdravlje.

Ubrzo posle otkrivanja ovog problema, oglasilo se i Odeljenje veterinarske inspekcije, koje tvrdi da nema razloga za paniku, jer dovoljno snažna pravna regulativa postoji.

"Svaki maloprodajni lanac je u obavezi da uvede dobru higijensku i dobru distributivnu praksu, u smislu da imaju uvedene sisteme samokontrole, da prilikom ulaska hrane u njihove markete i magacine moraju da vode računa o dobavljačima, o deklaraciji i o svim onim stvarima koje su važne da bi se ta roba našla na policama", kaže Sanja Čelebićanin, viša savetnica odeljenja za veterinarsku inspekciju.

I pecaroši i potrošači su svesni toga da je u pitanju problem koji traje već duže i postavljaju pitanja o njihovoj pravnoj zaštiti, odgovornosti distributera ribe i prodajnih lanaca, kao i o mogućnosti tužbe. Za sada, kod nas još nema zaraženih, a profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Miroslav Ćirković pojašnjava da je to zbog toga što kod nas ne postoji običaj da se jede termički netretirana riba, kao što je to slučaj u Japanu, Indoneziji ili severnim zemljama.

Ako se riba ipak kupuje od alasa, apeluje se na potrošače da je temeljno obrade, obrate pažnju pri čišćenju i ako primete parazite, obavezno upute prijavu veterinarskoj inspekciji.

Izvor: B92

Pogledajte još