Papa poručio vernicima: Povlačim se zbog dobrobiti crkve

- Odluku da se povučem doneo sam zbog dobrobiti crkve - rekao je odlazeći papa Benedikt XVI u susretu sa vernicima u dvorani za audijenciju u Vatikanu.

On je rekao i da je uveren da će Rimokatolička crkva imati podršku Boga i vernika uprkos svim njenim poteškoćama, preneo je Rojters.

U jednom od poslednjih pojavljivanja u javnosti pre nego što se 28. februara povuče sa te funkcije, papa Benedikt XVI je naveo i da je uveren da će ga crkva podržati svojim molitvama, kao i da će Isus Hrist nastaviti da je vodi.

Od mnogobrojnih vernika, koji su ga pozdravili dugim ovacijama i pozdravima, papa je zatražio da se mole za "papu i crkvu".

Oni su papino obraćanje više puta prekidali aplauzima, a mnogi od prisutnih su imali suze u očima, prenosi AP.

- Hvala vam na ljubavi i molitvama kojima me pratite. Molite se za mene, za crkvu i za budućeg papu - rekao je papa na redovnom sedmičnom prijemu vernika u Vatikanu.

Kako navodi AFP, 85-godišnji papa delovao je umorno dok je mahao rukom prilikom ulaska u dvoranu.

Papa će u 17 časova predvoditi misu i obred pepeljenja u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, umesto u rimskim bazilikama Svetoga Anselma i Svete Sabine na rimskom brežuljku Aventino, gde se očekuje učešće velikog broja vernika.To će ujedno biti i njegova poslednja misa dok još obavlja papsku funkciju.

Papa je u ponedeljak kardinalima u Vatikanu najavio da se povlači i to je obrazložio rečima da "više nema snage da nastavi".

Portaporl Vatikana Federiko Lombardi, saopštio je da će se papa Benedikt XVI oprostiti od vernika 27. februara, dan pre zvaničnog stupanja ostavke na snagu.Lombardi je rekao novinarima da će papa održati "završnu audijenciju" 27. februara na Trgu Svetog Petra, u Rimu, a da se očekuje da novi papa bude izabran pre Uskrsa, 31. marta.

Crkveni poglavari će izabrati novog papu na takozvanoj kardinalskoj konklavi, pošto papa zvanično napusti položaj.

Vatikan je juče prvi put zvanično objavio da 85-godišnji poglavar Rimokatoličke crkve ima pejsmejker - koji mu je ugrađen "pre izvesnog vremena" - i u kojem je baterija zamenjena pre tri meseca.

Papa Benedikt XVI će biti prvi papa koji je podneo ostavku od 1415. godine, kada je papa Grgur XII podneo ostavku kako bi se razrešile nesuglasice oko upravljanja crkvom, koja sada ima oko milijardu i dve stotine miliona vernika širom sveta.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još