Jelko Kacin: Srbija će slaviti do leta

Upitan za izjavu šefice Odbora za spoljne poslove parlamenta Francuske da priznanje nezavisnosti Kosova može biti preduslov za evropsku perspektivu Srbije, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je dobijanje datuma za početak pregovora na dohvat ruke.

"To nije stav Francuske, nego je to izjava predsednice Odbora za međunarodne odnose Skupštine Francuske. To je sholastičko pitanje, mogli ste me i pitati da li će prvi komesar Srbije unutar EU biti muško ili žensko. Ne mogu odgovoriti na to pitanje, to niko ne zna", rekao je Kacin.

On je dodao da ne želi da odgovara na pitanja šta Srbija treba da uradi da bi dobila datum početka pregovora za ulazak u EU, a na pitanje koji su uslovi za Srbiju i da li je uslov ukidanje institucija na severu, Kacin je odgovorio: "Ne želim odgovoriti na to pitanje, imate svog premijera i on će vas obavestiti o svakom krugu tih razgovora, a Ketrin Ešton će na kraju dati preporuku, ako oni to uspeju".

Kacin je rekao da Vlada Srbije uporno radi na dobijanju datuma početka pregovora, da premijer Ivica Dačić danas putuje u Dablin kako bi, budući da Irska predsedava EU, dogovorio sledeće korake, a da će EP 14. marta izglasati izveštaj u kome će dati preporuku.

Upitan šta očekuje od naredne runde dijaloga Dačića s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Kacin je rekao da on nema šta da očekuje i da su dvojica premijera ti koji će obavestiti građane svojih država šta su postigli i šta predlažu.

(Izvor: B92)

Pogledajte još