Obama čestitao Kosovu petu godišnjicu nezavisnosti

"Upućujem vam moje najsrdacnije cestitke vama i narodu Kosova povodom pete godišnjice nezavisnosti vaše države, 17 februara. Godina koju smo ostavili za sobom je bila posebno važna za Kosovo. Vaša zemlja je ostvarila istorijske korake u realizaciji okoncanja nadgledane nezavisnosti i clanstva u Evropsku Banku za obnovu i razvoj", navedeno je u telegramu čestitki predsednika SAD.

"Kosovo je išlo napred u konsolidaciji demokratskih institucija, jačanju vladavine zakona i u ekonomiji, kao i u razvoju jedne tolerantne, sveobuhvatne i višenacionalne države. Takođe, učinjen je napredak u dijalogu sa Srbijom, koji je vodio napred u pravcu normalizacije odnosa, od kojeg će imati koristi svi gradani Kosova, vaši susedi i ceo region", kazao je Obama.

U čestitiki se takođe ističe da su SAD ponosne da su prisni prijatelji i partneri i da ostaju posvećene zajednickom cilju da "Kosovo obezbedi svoje zasluženo mesto sa evropskom, demokratskom i naprednom buducnošću".

"Divimo se napretku koji je Kosovo ostvarilo u ovih prvih pet godina nezavisnosti i drago nam je da zajedno sa vama radimo na što većim dostignućima iducih godina"
, navedeno je u telegramu američkog predsednika.

(Novi Magazin)

Pogledajte još