Srbija sutra obeležava Dan državnosti

Dan državnosti biće obeležen brojnim ceremonijama - počev od danas, kada će u svim školama biti održan poseban čas posvećen tom prazniku, a na Kalemegdanu će biti počasna artiljerijska paljba.

Skupština Srbije održaće u petak svečanu sednicu, a poslanicima će se obratiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Najviši državni zvaničnici položiće vence na Spomenik neznanom junaku na Avali i u Crkvi Svetog Đjorđa na Oplencu.

U Knez Mihailovoj ulici i na Trgu Republike u Beogradu reprezentativni orkestar Garde održaće promenadni defile u 15 časova. Promenadni defile u Nišu održaće Vojni orkestar Niš.

Odlukom Ministarstva kulture i informisanja ulazak u sve galerije i muzeje u Srbiji biće besplatan 15, 16. i 17. februara.

U Srbiji se od 2001. godine 15. februar obeležava kao Dan državnosti. Do prošle godine slavio se samo jedan praznični dan, a zatim je izmenama zakona i 16. februar postao neradan dan.

Dan državnosti obeležava se 15. februara u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu, pod vodjstvom Djordja Petrovića Karadjordja, počeo Prvi srpski ustanak.

Istog dana 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupstini u Kragujevcu, proglašen je prvi ustav koji se, po verskom prazniku na koji je donet, zove Sretenjski ustav. Autor ustava bio je Dimitrije Davidović.

(Izvor:B92)

Pogledajte još