Banka sa samo jednim zaposlenim

0

Rajfajzen Gamsfeld banka u južnoj Nemačkoj je jedna od 10 najmanjih banaka u toj zemlji, gledajući prema depozitima, i jedina koja ima samo jednog zaposlenog. Ova banka je ujedno i najmanja banka na svetu.

Male banke poput ove nisu retko u malim zajednicama u Nemačkoj, one nude ograničene kredite lokalnim korisnicima.

Peter Brejter (41) je jedini radnik koji u maloj banci obavlja transakcije za 500 stanovnika malenog nemačkog sela Gamesfeld.

Iako se broj ovakvih malih banaka znatno smanjio u poslednjih 40 godina i danas ih ima nešto više od 1.000 u Nemačkoj. One omogućuju meštanima da obavljaju svoje svakodnevne transakcije i podižu manje kredite bez puno muke. Svakako, njihova je velika prednost blizina, a često nije potrebna nikakva reklama.

Brejter kaže da je ovaj posao veoma zabavan. On zna svoje klijente po imenu i redovno im nudi savete finansijske prirode.

„Ljudi bi rekli da ovaj posao dosadi, međutim, to kod mene nije slučaj“, kaže on, prenose agencije.

„Srednja klasa je krvotok Nemačke, a to su često naši klijenti“, kažu ekonomski stručnjaci koji pojašnjavaju da su male banke stoga veoma korisne, ali i profitabilne.

Brejter dodaje kako je ekonomska kriza učinila da banke preko noći postanu interesantnije te navodi kako mu klijenti dolaze iz cele zemlje.

„Znam da je jedna osoba zvala pet puta i tražila četiri miliona evra kredita, ali sam odbio jer nije bila iz Gamesfelda“, kazao je Brejter za Rojters..

On navodi kako njegova banka nastoji pomoći zajednici u kojoj deluje, a ne samo izvući profit. Stanovnici su takođe zadovoljni što u svom mestu imaju banku te navode kako im je ona često znala biti od pomoći u kriznim vremenima.

(Izvor: B92)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.