Plesom i savetima skrenuli pažnju na važnost pravilne upotrebe kontracepcije

Povodom Dana zaljubljenih održan je događaj pod nazivom „Pravo rešenje za pogrešan korak“ u Ušće Shopping Centru, gde su mladi volonteri plesom skrenuli pažnju na važnost pravilne zaštite od neželjene trudnoće. Takođe, na njihovom štandu zainteresovani su mogli da dobiju informacije o hitnoj kontracepciji.

Događaj je održan povodom početka projekta za podizanje svesti adolescenata o Hitnoj kontracepciji u toku 2013. godine, uz pomoć Centra za unapređenje zdravlja žena, u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Beograda i plesnim udruženjem Salsa Primera.

(old_image)

Dr Biljana Živaljević, specijalista ginekologije, kaže da se kontraceptivne pilule, kao i sama Hitna kontracepcija, koriste već duži vremenski period u celom svetu, ali da je kod nas i dalje najniži procenat upotrebe ovih pilula u Evropi i iznosi manje od 5 odsto. „Smatram da mladi treba da se više informišu o redovnoj kontracepciji, kao i o piluli za dan posle, da bi očuvali svoje zdravlje do vremena kada žele da budu roditelji“ – kaže dr Živaljević.

Tokom 2013. godine planirana je detaljna edukacija adolescenata o Hitnoj kontracepciji širom Srbije, a s ciljem da mladi nauče da brinu o svom zdravlju i, u tom kontekstu, o Hitnoj kontracepciji, kao šansi da se izbegne neželjena trudnoća.

„Ovim putem apelujemo na mlade da bez ustručavanja razgovaraju sa svojim ginekolozima o ovom vidu kontracepcije, kao i o svim drugim metodama kontracepcije, jer je i dalje namerni prekid trudnoće najgori mogući vid kontracepcije“ - napomenula je dr Živaljević.

Rezultati istraživanja s kraja 2012. godine, rađenog među maturantima u tri beogradske srednje škole, pokazali su da skoro svi ispitanici znaju da postoji Hitna kontracepcija, ali i među njima ima onih koji misle da se pilula za jutro posle uzima pre odnosa i da štiti od polno prenosivih bolesti. Više od polovine ispitanih srednjoškolaca smatra da njihovi vršnjaci nisu dovoljno informisani o piluli za jutro posle.

Pogledajte još