Prizori koji slamaju srce: Pogledajte pobednike konkursa za najbolju novinsku fotografiju

0

Švedski fotograf Paul Hansen ovogodišnji je dobitnik nagrade za najbolju novinsku fotografiju World Press Photo Award za snimak na kojem se vidi dvoje mrtve dece koja su poginula tokom izraelskog bombardovanja palestinskih teritorija, objavili su danas organizatori u Amstedramu.

Na Hansenovoj fotografiji vidi se grupa muškaraca koji u koloni idu uskom ulicom u Gazi, dok neki od njih nose dvoje mrtve dece uvijene u bele pokrove, iz kojih se vide samo lica.

– Snaga fotografija je u načinu na koji prikazuje kontrast besa i tuge odraslih, i nevinosti dece – rekao je član žirija Maju Mohana iz Perua i dodao da „nikada“ neće zaboraviti fotografiju Paula Hansena.

O okviru konkursa na najbolju novinsku fotografiju dodeljene su nagrade u devet kategorija za 54 fotografija iz 32 zemlje.

– Ova nagrada je najviše priznanje koje može da se dobije u našoj profesiji. Veoma sam srećan, ali i tužan. Ta porodica je izgubila dvoje dece, a majka je u bolnici u nesvesnom stanju – rekao je Hansen agenciji Asošiejted pres.

Još jedna od nagrađenih fotografija:


Teško povređena Aida kojoj su u artiljerijskom napadu sirijske vojske poginuli suprug i dvoje dece

Novčana nagrada za pobednika jednog od najprestižnijih konkursa za novinsku fotografiju iznosi 10.000 evra, koja će Hansenu biti uručena u aprilu u Amsterdamu, na otvaranju izložbe nagrađenih fotografija.

(Izvor: Blic, foto: Beta/AP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.