Šteta od pada meteora - 25 miliona evra! (VIDEO)

On je rekao da je samo šteta utvrđena u čeljabinskoj ledenoj "Uralskoj munji" procenjena na oko pet miliona evra.

Zvaničnik je dodao da je direktna šteta zbog jučerašnjeg pada meteorske kiše za sada utvrđena na oko sto hiljada stambenih objekata na kojima su uglavnom popucali prozori.

Na približno trećini oštećenih objekata šteta je već sanirana, dok će se većina drugih popravki obaviti u toku narednih sedam dana, tvrdi Jurevič.

Prema njegovim rečima, neke starije zgrade, izgrađene još u sovjetsko doba, su od posledica meteorske kiše ozbiljnije oštećene ili potpuno urušene.

Ruska "Gazeta" navodi na svom sajtu da je nakon pada oštećeno oko 3.700 stambenih zgrada, 670 škola, 235 bolnica i zdravstvenih centara, kao i 70-ak ustanova kulture i sporta.

Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov zatražio je da se hitno obavi procena potencijalno opasnih objekata u Čeljabinskoj oblasti, najkasnije danas do 18 sati po lokalnom vremenu.

"Mi moramo imati potpuno jasnu sliku o razmerama štete", rekao je Pučkov na zasedanju operavinog štaba ministarstva za vanredne situacije, uz napomenu da će ugroženoj oblasti biti ukazana stručna i svaka druga pomoć iz ruskog federalnog centra, ukoliko se proceni da je to neophodno.

Ruski ministar je kazao da je pad delova meteora izazvao najveću štetu u Čeljabinsku i Kopejsku, kao i u manjim naseljima u oblasti u kojoj se nalaze veliki ruski metalurški i rudarski kompleksi

Oblasni ministar industrije i prirodnih resura Jegor Kovaljčuk ranije je izjavio da nije bilo štete na industrijskim objektima ni u fabrikama vojne industrije.

Meteorska kiša juče ujutru je pogodila Čeljabinsku oblast. Ruski eksperti ističu da je pre toga veći meteor leteo prema zemlji velikom brzinom , ali se u zemljinoj atmosferi raspao na mnogo sitnijih delova.

PROČITAJ I:

Asteroid bezbedno prošao pored Zemlje

Meteor veličine autobusa eksplodirao iznad Kube

Udar meteora najjači u poslednjih 100 godina! (VIDEO)

UŽIVO: Asterorid proleteo rekordno blizu Zemlje (VIDEO)

Meteor napravio rupu u zaleđenom jezeru u Rusiji

Tanjug

Pogledajte još