Kako da smirite naelektrisanu kosu?

Prvo, upoznajte problem. Naelektrisana kosa je jednostavno stvar fizike. Zbog trenja sa četkom ili vunenim materijalom, na primer, u kosi se stvaraju naelektrisane čestice koje podižu vlasi i čine da se one međusobno odbijaju. To se stručno naziva jonizacija, a u svakodnevnom životu je ova pojava poznata kao noćna mora. Ovo se najčešće dešava tankoj i suvoj kosi, pa su tretmani balzamom ili sprejem za suvu kosu moguća rešenja za ovaj problem.

Vosak za kosu je takođe spas, ako ga u minimalnoj količini utrljate na dlanove i prođete rukama krajeve kose. Tako ćete smiriti elektricitet i otežati dlaku. Sprej za krajeve kose je takođe dobro rešenje, ako ne želite da koristite vosak.

Odaberite pravu četku za kosu. Gumu i plastiku zaboravite! Metalni zupci ili čekinje od prirodne dlake su ono što će vam pomoći. Ako je vaša kosa stalno naelektrisana, isprskajte četku lakom za kosu i očešljajte se.

Kada uđete u kuću sa hladnoće, nemojte odmah češljati kosu, jer to doprinosi naelektrisanju.

Nabavite specijalni fen i četku sa jonizirajućim svojstvima, jer oni neutrališu pozitivno naelektrisanje.

Frizura takođe može da pomogne u "smirivanju" naelektrisane kose. Izbegavajte stepenaste frizure i negujte dugu, ravno šišanu kosu, jer je takva kosa teža i samim tim ne može lako da podlegne naelektrisanju.

(B92)

Pogledajte još