Novi Sad: Epidemije gripa na dve klinike

Radi sprečavanja nastanka novih slučajeva oboljenja zabranjene su posete pacijentima na tim klinikama i preduzete sve druge neophodne mere, potvrdila je Tanjugu portparol KCV Jelena Jurišin napominjući da u KCV nema preminulih od posledica gripa.

Epidemija gripa, kako je navedeno u saopštenju IJZV, razvila se od pacijenata koji su u vreme prijema na bolničko lečenje već imali znake respiratornog oboljenja ili su bili u inkubaciji.

Prema dijagnozama, potvrdjenim u laboratoriji za influencu Centra za virusologiju IJZV, kod četiri pacijenta potvrdjen je tip B virusa gripa, a kod njih 13 tip A (H1N1).
Oba virusa su registrovani cirkulišući virusi u populaciji u sezoni 2012/13 godine i sadržani su u preporučenoj vakcini za prevenciju bolesti.

U saopštenju se navodi da su, radi suzbijanja epidemije, preduzete kliničke i epidemiološke mere kao i da su zabranjene posete pacijentima na klinikama gde je registrovana epidemija gripa.

U Srbiji su do sada registrovana dva smrtna ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa virusom gripa tipa A, rekla je u subotu agenciji Beta nacionalna kordinatorka za grip Dragana Dimitrijević sa Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

(Blic)

Pogledajte još