I "Krugovi" nagrađeni u Berlinu

Golubovićev film žiri je nagradio zbog ubedljivog prikazivanja ljudske sposobnosti da prevaziđe naizgled nevidljive predrasude i postigne izlečenje kroz oproštaj.

Kako je naš reditelj rekao u razgovoru za B92, filmska ekipa se nakon premijere vratila u Beograd a nagradu u Berlinu primili su producenti filma. Ova nagrada posebno mu je značajna jer „Krugovi“ nisu prikazani u takmičarskom programu.

„Forum nije takmičarskog karaktera, ali se u okviru njega dodeljuje nekoliko nagrada nezavisnog žirija koji čine filmski profesionalci iz celog sveta. Drago mi je da nas je nagradio baš taj žiri koji se bavi i moralnim aspektima umentičkih dela“, izjavio je Golubović.

Nagrada je došla u trenutku kada je i dalje aktuelna odluka vlasti u Srbiji da ove godine ne dodele ni dinar za finansiranje filmske umetnosti u Srbiji. Golubović smatra da su se stvari veoma simbolično poklopile, jer se pokazalo da srpski filmovi uprkos tome osvajaju značajna priznanja.

U Berlinu su prikazana ukupno četiri srpska filma, i u tome postoji mnogo simbolike. Jer, kada ministarstvo da nula dinara za ovu godinu, i na neposredan način kažnjava filmske umetnike, naša ostvarenja zasluženo predstavljaju sprsku kulturu na jednom od najvećih svetskih festivala, i to u najboljem svetlu“, kazao je Golubović dodajući da se plaši da niko od nadležnih neće prepoznati postignute uspehe

Izvor: B92

Pogledajte još