Pistorijusu preti doživotna robija

Pistorijus je u četvrtak uhapšen i optužen za ubistvo svoje devojke Reve Stenkamp, koja je pronađena mrtva sa četiri prostrelne rane u njegovoj kući u Pretoriji.

Okolnosti tragedije nisu poznate, ali je policija negirala prvobitne navode da je Pistorijus ubio svoju devojku zato što je mislio da je u pitanju provalnik.

Od trenutka njegovog hapšenja, Pistorijusovi sponzori nisu želeli da daju nikakve komentare u vezi saradnje sa njim, ali su izrazili žaljenje zbog svega što se dogodilo.

Vest o ubistvu Stenkampove i hapšenju Pistorijusa šokirala je sve u Južnoj Africi, ali i širom sveta. Južnoafrička republika je jedna od zemalja u kojoj se počini najviše ubistava dnevno, prosečno oko 50 ljudi.

U petak je veliki broj ljudi u znak protesta protiv nasilja nad ženama nosio crno, a drugi su se bavili Pistorijusom i njegovom strašću za brzim automobilima i oružjem. Oni koji poznaju Pistorijusa svoje mišljenje su za to vreme iskazali preko društvenih mreža.

„Drago mi je da je Samanta bezbedna i da se izbavila iz kandži tog čoveka“, napisala je na Fejsbuku Triš Tejlor, majka Pistorijusove bivše devojke Samante Tejlor.

Ipak, njegova druga bivša devojka Džena Edkins stala je u odbranu južnoafričkog paraolimpijca na Tviteru.

"Sve što tražim je da ga pustite da priča, da čujemo i njegovu stranu, a ne da sami zaključujemo. Zajedno smo bili oko pet godina i tokom tog perioda nikada nije digao ruku na mene i naterao me da se bojim za sopstveni život“, napisala je Edkinsova.

Policija je još u petak objavila da je autopsija Stenkampove obavljena, ali da rezultate neće saopštiti. Na zahtev odbrane, saslušanje o kauciji za Pistorijusa je odloženo za utorak, a on će do tada ostati u pritvoru. Tužioci će se protiviti tom zahtevu, pošto navodno imaju dokaze da je Pistorijus planirao ubistvo.

Pistorijus je ušao u istoriju prošle godine kada je postao prvi čovek koji je sa obe amputirane noge učestvovao na Olimpijskim igrama. U Londonu je stigao do polufinala na 400 metara i finala u štafeti 4x400 metara.

Izvor: B92

Pogledajte još