Mikiju Manojloviću uručen "Dobričin prsten"

0

BEOGRAD – Glumcu Predragu Mikiju Manojloviću večeras je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu uručena nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo "Dobričin prsten" za 2012. godinu.

Manojlović je postao 28. laureat tog visokog staleškog i esnafskog priznanja. Nagradu mu je večeras uručila glumica Jelisaveta Seka Sablić.

U konkurenciji za nagradu bili su i glumci Radmila Andrić, Sonja Jauković, Milena Dravić, Milan Gutović, Mirko Babić, Vlastimir Velisavljević, Đorđe Jelisić, Mirjana Karanović, Dragan Nikolić, Marko Nikolić, Nikola Simić, Ljiljana Stjepanović, Đurđija Cvijetić i Renata Ulmanski.

Manojlović je rođen 5. aprila 1950. godine u glumačkoj porodici. Diplomirao je 1972. godine na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a do 1993. godine bio je član beogradskog Narodnog pozorišta.

Za pozorišna ostvarenja Manojloviću je dodeljena Oktobarska nagrada grada Beograda, priznanje festivala MESS u Sarajevu, Sterijina nagrada u Novom Sadu i druge.

Posle prve uloge u televizijskom serijalu „Otpisani“ 1974. godine, glumio je u seriji „Grlom u jagode“ (1976), a pored ostalih i u filmovima „Nešto između“, „Tito i ja“, „Rane“, „Otac na službenom putu“, „Mi nismo anđeli“, „Tuđa Amerika“, „Klopka“, „Andergraund“ (Underground).

Od 1995. godine Manojlović počinje da snima i u inostranstvu, uglavnom u Francuskoj i Italiji, a jedno od najpoznatijih ostvarenja u kome je glumio je italijanski film „Mesar“.

Pre nekoliko godina pokrenuo je „Radionicu integracije“ udruženje koje se bavi uključivanjem osoba sa invaliditetom u normalan život i svakodnevicu.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.