Stvara se najveći svetski trgovinski blok: EU i SAD pregovaraju o slobodnoj trgovini

Razgovori o uspostavljanju Severnoatlantskog sporazuma o slobodnoj trgovini ili TAFTA-e trebalo bi da počnu već ove godine. EU i SAD čine nešto malo manje od 50 posto svetske privrede, a dnevna razmena je oko dve milijarde dolara. Stvaranje ovog ekonomskog bloka u govoru o stanju nacije, verovatno kao privredni adut, najavio je američki predsednik Barak Obama.

- Pokrenućemo pregovore o sveobuhvatnom transatlantskom partnerstvu o trgovini i investicijama s EU. Jer poštena trgovina preko Atlantika izdržava milione dobro plaćenih američkih poslova - rekao je Obama.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je početak pregovora o slobodnoj trgovini.

- Biće to sveobuhvatni dogovor, koji će ići i iznad tarifa, integrisanih tržišta i uklanjanja granica. Procenjuje se da će kada stupi na snagu evropska ekonomija dobiti podsticaj od pola posto našeg BDP-a, što je prevedeno desetine milijardi evra i desetine hiljada novih radnih mesta - izjavio je Barozo.

Za Evropu bi to moglo da znači nešto više od 80 milijardi evra godišnje. Poverenik Evropske komisije za trgovinu Karel de Guht rekao je da prvo moraju biti uklonjene tradicionalne tarife, a onda bi se trebalo pozabaviti pristupom tržištu, javnim nabavama, uslugama i investicijama.

- Moramo se usredsrediti na prepreke koje se nalaze iza granica. Razlike u tehničkim propisima. standardima i sertifikovanju - izjavio je de Guht

Upravo bi usklađivanje propisa moglo biti problematično i razgovori neće biti lagani, napominju svi. Već se spominju potencijalni sukobi u poljoprivrednoj politici zbog američkog prihvatanja GMO-a, ali i konkurencije među farmerima, a ništa lakše neće biti uskladiti propise u farmaceutskoj i automobilskoj industriji. Inače, početak razgovora intenzivno je pripreman mesecima, iako se o njemu razgovara već godinama. Čini se da je su anemične ekonomije s obe strana severnog Atlantika bile konačni podsticaj za stvaranje ovog bloka.

Izvor: Media Servis via Index.hr

Pogledajte još