Peta godišnjica jednostranog proglašenja nezavisnosti: Na Kosovu aparthejd prema Srbima, tvrdi Vladina kancelarija

- Na takozvanom nezavisnom Kosovu nije uspostavljena država, već aparthejd, u kome su za 1.004 srpske žrtve osuđena dva počinioca. Pozivamo međunarodnu zajednicu da prihvati realnost, a realnost je da bez istovetnog odnosa prema svima koji žive na Kosovu i Metohiji i bez osude svih zločina i počinilaca, ne može biti pomirenja i napretka - piše u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije.

- Od 17. februara 2008. godine, kada je mimo volje Saveta bezbednosti (UN) i bez obzira na potpuno odbijanje svih Srba na Kosovu i Metohiji, proglašena takozvana nezavisnost, pa do danas, desilo se 1.015 napada na Srbe - ukazuje se u saopštenju Kancelarije.

Kako se navodi, vatreno oružje je 51 put upotrebljeno protiv Srba, 11 puta su podmetnute eksplozivne naprave, 15 puta bačene ručne bombe i "molotovljevi kokteli", 25 puta su napadnuti verski objekti, oskrnavljeno je 201 pravoslavno groblje i 197 nadgrobnih spomenika je uništeno.

- Četvoro Srba je ubijeno, 254 je lakše i teže povređeno, na srpsko stanovništvo je godišnje prosečno vršeno 203 napada, po jedan na svaka dva dana - piše u saopštenju.

Ocenjuje se da na Kosovu nema evropskih standarda za Srbe, a privatizacija se sprovodi isključivo u korist Albanaca, dok 40.000 srpskih zahteva za povraćaj imovine i nakandu štete "uzalud čeka na odgovor".

Izvor: Beta

Pogledajte još